Etsitkö uutta ilmettä kotiin ja puutarhaan?Etsitkö uutta ilmettä kotiin ja puutarhaan?


minusta

Etsitkö uutta ilmettä kotiin ja puutarhaan?

Olen itse lapsesta asti viihtynyt kukkapenkkien parissa. Joka kesä pihallani kasvaa niin tomaattia, perunaa, porkkanaa kuin monenmoista eri kukkaa ja kasviakin. Lisäksi kotonani on aina meneillään jokin sisustus- tai remontointiprojekti. Voisi siis sanoa, että koti ja puutarha ovat intohimoni, jota nyt haluan jakaa teille tämän blogin muodossa. Kamppailit sitten rikkaruohojen kitkennän kanssa tai vaikkapa sopivan maalin valinnassa, toivon että blogistani voit löytää vinkkejä, joilla kodin pienet puuhat hoituvat vaivattomammin. Pyrin kirjoittamaan aiheista jotka ovat itselläni joskus tulleet vastaan ja joista olisin silloin toivonut tietäväni lisää. Arvostan myös lukijoideni kommentteja ja toivonkin, että voimme yhdessä jakaa hyväksi havaittuja vinkkejä ja käytäntöjä. Tule siis rohkeasti mukaan keskustelemaan!

Viimeisimmät julkaisut

Vedensuodatin hinta - erihintaiset suodattimet voivat parantaa veden laatua
14 February 2024

Vedensuodattimet ovat olennainen osa monien kotita

Lasin myynti tasaisessa nousussa
15 June 2023

Lasi on kaikille tuttu tuote, sillä kukapa ei tiet

Miksi sinunkin täytyisi hankkia kotiisi vedensuodatin?
25 October 2022

Onko juomavedessäsi kloorimainen tai epämiellyttäv

Käytetyt varastokalusteet ovat ekologinen vaihtoehto ja perusteellisesti tarkistettuja
25 August 2022

Kalusteiden ja huonekalujen kierrättäminen ja uude

Posliinilaatta, keraaminenlaatta vai porcellanato? - erot ja yhtäläisyydet
27 April 2022

Ne näyttävät upeilta, niitä on saatavana lähes kai

Vedensuodattimet takaavat hyvälaatuisen kaivoveden

Vedensuodattimet mahdollistavat hyvälaatuisen veden saannin niillä alueilla, jotka eivät ole kunnallisen vesijohtoverkon piirissä. Vaikka pohjaveden laatu onkin Suomessa verrattain hyvä, kaivovesi vaatii usein jonkinlaista suodattamista veden laadun takaamiseksi.

Kaivovesi vaatii usein vedensuodatusta

Talous- ja juomaveden tulisi aina täyttää tietyt laatuvaatimukset: vesi ei saa aiheuttaa terveysriskejä, sen on oltava hajutonta ja lähes mautonta, se ei saa aiheuttaa teknisiä ongelmia ja sen on oltava kohtuuhintaista. Suomessa ollaan siitä onnellisessa tilanteessa, että kunnallisen vesijohtoverkoston piirissä nämä vaatimukset täyttyvät lähes poikkeuksetta.

Vesijohtoverkoston ulkopuolella vesi hankitaan useimmiten kaivon avulla, ja tällöin myös veden laadun arvioiminen on tärkeää. Vaikka pohjavesi on Suomessa pääosin hyvälaatuista, voi kaivoveteen päätyä haitallisia aineita, joko maaperästä itsestään tai esimerkiksi teollisuuden tai maatalouden päästöistä. Myös huonosti rakennettu tai huonoon kuntoon päässyt kaivo voi aiheuttaa ongelman, esimerkiksi silloin kun suodattamaton pintavesi pääsee valumaan kaivoon.

Jos ongelmat johtuvat kaivosta itsestään, sen korjaaminen tietysti korjaa ongelman, mutta monissa tapauksissa ongelman ratkaisu löytyy oikeaoppisesta vedensuodattamisesta, jossa veteen väkisinkin päätyvät haitalliset pitoisuudet saadaan poistettua.

Erilaiset vedensuodattimet sopivat erilaisiin tapauksiin

Vedensuodattamiseen löytyy monenlaisia erilaisia vaihtoehtoja, joissa vettä käsitellään esimerkiksi paineistamalla, johtamalla sitä erilaisten suodatinmassojen läpi, ilmastamalla, alkaloimalla tai osmoosin tai UV-valon avulla.

Suodatinmenetelmän valintaan vaikuttaa tietenkin se, millaisia haitta-aineita vedestä löytyy. Suomen sisälläkin maaperän koostumus vaihtelee suuresti, ja joillain alueilla kuten Itä-Uudellamaalla, Etelä-Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa uraani- ja radon-pitoisuudet voivat muodostua ongelmaksi, kun taas Pirkanmaalla ja Keski-Uudellamaalla vedestä on usein suodatettava arseenia. Myös kaivon tyypillä on vaikutuksensa. Perinteisten rengaskaivojen vesi sisältää herkemmin esimerkiksi humusta tai lähialueen päästöistä veteen päätyneitä pitoisuuksia, kun taas porakaivot sisältävät tyypillisesti enemmän itse maaperästä liukenevia haitallisia aineita.

Itse suodatettavan veden lisäksi suodattimen valintaan vaikuttaa muun muassa se, kuinka usein suodatinta ollaan valmiita vaihtamaan tai huoltamaan, millaisia kodinkoneita vesijärjestelmään on tarkoitus kytkeä, ja millaiset mahdollisuudet tontilla on esimerkiksi reikäkaivon asentamiselle tai porakaivon poraamiselle.

Oikean vedensuodattimen valinnassa auttaa parhaiten alan ammattilainen. Kaivosta saatavasta vedestä tehdään vesianalyysi, jonka perusteella vedensuodattimia tarjoava yritys osaa suositella asiakkaan tarpeisiin parhaiten soveltuvaa suodatinratkaisua. Oikeaoppisen vedensuodatuksen avulla kaivovedestä saadaan hyvälaatuista talous- ja juomavettä pitkäksi aikaa.